Jídelna:

INFORMACE PRO STRÁVNÍKY



Do dokumentů JÍDELNA byly vloženy informace

 ohledně stravování nových žáků.



V týdnu  6. - 10. března 2017 


bude školní jídelna mimo provoz!!!

 




Dne 1. září 2016 vložen Vnitřní řád ŠJ do dokumentů - Jídelna



Leona Štěrbová, telefon jídelny 595694549.





Co pro vás jídelna připravila dobrého se dozvíte na stránce: 

       JÍDELNÍČEK 
Jídelníček


ALERGENY


Označení alergenů je oficiálně stanoveno na 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem.

Odvolání na legislativu:

EU- 200/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR- Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků par. 8 odst. 10

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Co jsou to alergeny v potravinách?

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně, jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Označení nebalených potravin zhotovených pokrmů ve školních jídelnách:

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocni, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13. 12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrm. ¨

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen seznam legislativně stanovených alergenů a označením čísla, které je uvedena na jídelním lístku. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

SEZNAM ALERGENŮ: 

Seznam alergenů

1. obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich odrůdy a výrobky z nich).

2. korýši

3. vejce

4. ryby

5. podzemnice olejná (arašídy)

6. sojové boby ( sója)

7.mléko

8. skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)

9. celer

10. hořčice

11. sezamová semena (sezam)

12. oxid siřičitý a siřičitany ( v koncentraci vyšších 10 mg na kg, l. vyjádřeno SO2)

13. vlčí bob (Lupina)

14. měkkýši